2015 -2018  - copyright © all rights reserved - webdesign   Roel Prins

Atelier Roel Prins Portfolio      Biografie    Werkblad   Contact   

Hoe maak je zelf een ideale tekentafel

Goedkoop van een stevig foto statief

Wat heb je nodig?

STATIEF:

Heb je nog een fotostatief in de kast staan en doe je er niets mee, dan is dit de ideale oplossing. Ook bij de Kringloper of Markplaats kun je ze vast wel vinden voor een schappelijke prijs.

HET BLAD:

Het blad op de foto is van MDF, dikte 16 mm. De maat is 60 x 40 cm. Bij de bouwmarkt kun je het op maat laten zagen. Breek met schuurpapier wel even de scherpe randen.

PROFIELEN:

Ik heb diverse alluminium profielen gebruikt, deels noodzakelijk, deels optioneel. Ze zijn bij de goede gereedschapswinkel te koop, maar ook bij bouwmarkten kun je deze profielen kopen.

Geleideprofiel om het blad te kunnen schuiven,  maar ook vast te zetten. Dit profiel is origineel om zelf inzethorren te maken, je koopt het in de grote bouwmarkten. ( Gamma )

Dit volprofiel kan worden gebruikt als je de beugel voor een tablet wilt maken, de maat is 10 x 10 mm en past precies in de opening van het geleideprofiel.

Dit profiel wordt de onderkant van het werkblad, zodat niets van het blad afglijd.

Dit profiel heb ik gebruikt als extender.

Afmeting: 5 x 2 cm.

HOE GAAN WE TE WERK  Het statief

In het vlakke gedeelte van de statiefkop zit een  schroef om  een fototoestel vast te zetten, verwijder deze want de schroefdraad past op geen  enkele moer. Het is lastig deze te verwijderen, je zal de sleuf iets groter moeten boren.

Zaag de twee geleiderails op 40 cm. . Boor enkele gaatje in de rail om deze op het werkblad vast te schroeven. Let wel op dat de schroeven niet te lange zijn en verzink de boorgaten zodat de schroeven  gelijk liggen met het profiel. Steken de schroeven uit, dan kan het blad niet schuiven op de rail. Bereken het midden van het werkblad en teken een lijn.

Nu bereken je de afstand van de geleiderail en meet vanuit de getekende middenlijn. Zorg dat de geleider overal voldoende kan glijden en schroef de profielen vast op het werkblad. Voor alle zekerheid kun je een kitlijm  onder de rail spuiten voor een gegarandeerde stevigheid, maar verwijder de restanten kit..De geleider

Dit is het lastige deel, maar het kan heel simpel worden opgelost door enkele metalen ringen van diverse grootte te nemen waar uiteindelijk een lange dunne bout doorheen kan.

Ik gebruikte zelf iets wat ik had liggen, een  alluminium  blokje met een gat voor de bout. De ringen op de foto bespreek ik later.

Het werkblad

De opbouw

Leg de geleider tussen de geleiderail en bevestig het werkblad op het statief door de bout in het gat van de statiefkop te steken. Over de bout schuiven we nu een passende ring, eventueel een bus en daarop een moer, vleugelmoer of een knop met inwendig schroefdraad, het moet goed hanteerbaar zijn als je het blad vast gaat zetten.


De stootrand

Zaag het L profiel op lengte van 60 cm.en boor  er enkele gaatjes in. Bevestig het profiel aan de onderkant van het werkblad met de smalle kant naar voren en naar onderen  gericht

Nu heb je de basis van je  zelfgemaakte tekentafel op statief.

DE ACCESSOIRES

optioneel


Zaag dit profiel op lengte en bevestig deze aan de zijkant van het werkblad door middel van lijmkit of  schroef het vast door aan de uiteinden aan de binnenzijde schuine gaatjes te boren en het vast te schroeven.

De tablet houder

Zaag 2  lengtes van  dit volprofiel van 1 x 1 cm. De lengte is echter afhankelijk van de grootte van je tablet.

Het buigen.

Teken een lintje op afstand van 5 cm, zet dit tussen een bankschroef en buig met kracht tot de gewenste vorm  is gekregen. Zorg ervoor dat beide lengtes dezelfde buiging hebben.

Zelf heb ik de afwerking gedaan met het L profiel zodat de zijdelingse afstand hetzelfde blijft en de onderste steun is voor de tablet. Je kunt er ook een plaatje MDF op vastschroeven.

Dit vierkant profiel past precies in de vierkante holte van de geleide-rail.

De extenders

Om deze tekentafel zelf te maken is natuurlijk wel een beetje inzicht, handigheid en precisie nodig.

Met een goede bak koffie en geduld zal het vast wel goed komen,  mij lukte het ook.

Veel plezier met de nieuwe ( goedkope ) aanwinst.

Roel Prins

werkblad